Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Měsíc války – Putinovismus-Stalinismus už na lopatkách

Putinovismus-Stalinismus v troskách. Jak ukazují historická fakta, Rusko je pro civilizovaný svět dlouhodobě a opakovaně reálnou hrozbou a v novém tisíciletí to už nelze tolerovat. Svět se chce rozvíjet v míru.

Velká říjnová socialistická revoluce v roce 1917 zahájila zdánlivě novou éru. Koncem prosince 1922 se na iniciativu Lenina sešli zástupci Ruska, Ukrajiny a Běloruska a založili Sovětský svaz. Stalin později proměnil svaz v teroristický stát, který terorizoval nejen v zahraničí, ale především i v samotném svazu. Následkem bylo miliony mrtvých. O stavu státu a jeho satelitech ani nemluvě.

Celý svět si oddychl, když Gorbačov v roce 1987 zahájil perestrojku a 21. prosince 1991 podepsal  (Alma-Ata) zánik Sovětského svazu (tedy až na Putina).

Celý svět navázal s Ruskem přátelské vztahy. S Ruskem byl podepsán nespočet smluv o spolupráci a dokonce od roku 1991 začalo s Ruskem spolupracovat na bezpečnosti i NATO. V květnu 1997 byla podepsána i příslušná dohoda.

V roce 1994 Rusko garantovalo územní celistvost Ukrajiny v budapešťském memorandu o jaderném odzbrojení Ukrajiny.

Dne 9. srpna 1999 se ovšem stal bývalý agent KGB Putin premiérem Ruska. Hned 23. října téhož roku dal povel vybombardovat hlavní město Groznyj. Při kobercových náletech zemřelo podle odhadů 25 tisíc obyvatel. Po ukončení války v Čečensku za vlády masového vraha Putina Rusko posílilo. Prezident Saakašvili orientoval Gruzii výrazně prozápadně, snažil se směřovat zemi do EU a do NATO. Dne 8. srpna 2008 se pustil Putin tedy do další války, tentokrát s Gruzií. Putinova krvavá stopa zde ovšem zdaleka nekončí.

V Ukrajině začaly v noci 21. listopadu 2013 demonstrace, den poté, co tehdejší druhá vláda premiéra Mykoly Azarova pozastavila přípravy podpisu Ukrajinsko-evropské asociační dohody. Protesty, které byly mnohdy velmi násilně potlačeny, vedly až k převratu a svržení prezidenta Viktora Janukovyče v únoru 2014 (utekl zbaběle do Ruska) a vzniku prozatímní vlády Jaceňuka. Později bylo pomoci obsáhlého a pečlivého vyšetřování prokázáno, že do demonstrantů střílel policejní oddíl Berkut. Dokonce bylo možno pomoci forenzní vědy přiradit pachatele k obětem (1).  Ruská propaganda, že do demonstrantů stříleli neznámí ostřelovači (rekrutovaní CIA) byla tak vědecky vyvrácena.

V roce 2014 zaútočil Putin ve Vrběticích na ČR pomoci příslušníků své vojenské služby GRU.

Na jaře 2014 počala ruská invaze na Ukrajinu, která byla maskovaná jako povstání domobrany. Byl zabrán poloostrov Krym. Následné referendum bylo Ústavním soudem Ukrajiny označeno za protiústavní. Taky není divu, neboť nebylo možno hlasovat proti anexi.

V únoru 2016 nechal Putin vybombardovat v Sýrii město Aleppo.

Celou dobu Putin hrdě prezentoval ruský vývoj zbraní a pomocí svých trollů zaplavoval internet ruskou propagandou, opírající se o podporu pravicového (fašisitckého) politického spektra. Snažil se ovlivňovat volby ve spojených státech a rozdělovat Evropskou Unií. Velká trollí farma se nacházela i na ruské ambasádě v Praze (2).

Dne 15. února 2022 Putin na tiskovce s premiérem Německa Scholzem ještě ubezpečovat veřejnost, že válku s Ukrajinou „samozřejmě nechce“.

Jen pár dní na to, dne 24. února 2022, tedy dnes přesně před měsícem, na Ukrajinu zaútočil ze všech stran, i z Běloruska.

Nejprve se zdálo, že o osudu Ukrajiny je již rozhodnuto předem. Jednalo se přece o zákeřné a v podstatě nikým neočekávané přepadení (Jen americký prezident Biden mluvil o bezprostřední hrozbě invaze, a nikdo mu v podstatě nevěřil) a Ruská armáda má podle všech informací tak výraznou přesilu, že jí Ukrajinská armáda nemá jak zastavit. I tajná zpráva ruské rozvědky počítala pouze s několikadenním útokem (tedy jen z legrace, aby se Putin nezlobil). Nyní tato zpráva přiznává, že „jsme (Rusko) až po krku v srač…“ Několik agentů FSB potvrdilo pravost této uniklé zprávy.

Souhra mnoho okolností ovšem očekávaný vývoj zcela rozvrátila a otočila dnes proti Rusku.

Ukrajinský prezident Wolodymyr Selenskyj, který byl teprve v květnu 2019 zvolen prezidentem, překonal osobní půd sebezáchovy, neutekl do zahraničí a vyzval k všeobecné obraně. K tomu mu nejspíš pomohl fakt, že roli prezidenta nacvičoval mnoho let jako herec v seriálu Služebník lidu, ve kterém hrál od roku 2015 fiktivního ukrajinského prezidenta Vasilije Holoborodka. Očividně se do role tak silně vtělil, že si v tomto kritickém okamžiku uvědomil skutečnou úlohu prezidenta, tedy že jedině on je s to Ukrajince k obraně mobilizovat. V kuloárech se už vtipkovalo, že nejen čínská zeď a další obrovské stavby jsou vidět z vesmíru, ale i koule prezdinta Selenskyjho.

Další významnou okolností bylo, že Ruské propagandě propadl samotný Putin, který vážně uvěřil tomu, že Ukrajině vládnou náckové. Z toho si pak sám vyvodil, že svou „vojenskou operací“ osvobodí Ukrajinský lid od tyranie, ve které od doby Euromaidanu musí žít, tedy že Ruská armáda bude vítána v Ukrajině jako osvoboditel a Putin sám bude na konci hrdnou. Tato nesmyslná lež byla naočkována i ruským vojákům.

Když se vojáci dozvěděli pravdu, jejich bojová morálka masívně upadla. Uvědomili si nejen, že jim jejich prezident lhal, ale i že jejich konání nemá vůbec žádný smysl.

K zvratu přispělo významně i fakt, že se celý svět sjednotil proti Rusku (až na čtyři další diktátory) a v důsledku toho dodal Ukrajině finance, zbraně, humanitární pomoc a proti Rusku naopak zavedl sankce historických rozměrů. Dokonce i Čína se od války Putina zřetelně distancuje, a to nejen v OSN. Dnes prohlásila, že „spolupráce Číny a Ruska … má své meze, a tou mezí jsou zásady a principy Charty OSN a uznávané základní normy mezinárodního práva a vztahů,…“.

Dalším a zřejmě i zcela rozhodujícím faktorem pro zvrat je, že Putin propadl i té vojenské propagandě o nejmodernějším vybavení své armády. Nyní se zcela obnažil fakt, že Ruská armáda nedisponuje těmi zbraněmi, které vždy hrdě prezentovala, anebo alespoň ne v potřebném množství a že jsou v moderní válce zcela neúčinné. Jak se nyní ukazuje, Ruská armáda je v naprosto dezolátním stavu.

V důsledku těchto faktorů jsou ztráty Ruska tak masivní, že už nejde vůbec o kapitulaci Ukrajiny, ale o kapitulaci Ruska a její následné demilitarizace, především v oblasti jaderních zbraní.

Ruské ministerstvo obrany přiznalo už 9 861 mrtvých a 16 153 raněných (21.05.2021 Prokremelský deník Komsomolskaja Pravda; Zpráva byla stažena, ale internet nezapomíná (3).

To je ovšem počet, který Ruská armáda byla s to sama spočítat. To ale nepočítá těch tisíce mrtvých vojáků ležících na bojišti a těch tisíce zajatých vojáků ve vězících Ukrajinské armády.

Podle místních zdrojů jedou márnice v Bělorusku na plné obrátky a nestíhají. To samé platí o nemocnicích, které nestíhají operovat zraněné ruské vojáky.

Ukrajina k dnešnímu dni sečetla přes 15.800 mrtvých ruských vojáků. Tato čísla zní podstatně věrohodněji, než ty Ruské, které přiznávají oficiálně jen 500. Padlo už i několik významných generálů a nespočet velících důstojníků.

Dosud bylo zřejmě sestřeleno přes 50 bojových ruských letounů a to i těch nejnovějších. Dále pak přes 100 vrtulníků, přes 500 tanků, přes 1500 ozbrojených a přes 1000 zásobovacích vozidel, atd.

Ruská armáda na Ukrajině nebojuje jen s nepřítelem, ale i se zásobováním. Chybějí zbraně, munice, pohonné hmoty a jídlo. Přes Bělorusko se snažila poslat na Ukrajinu další zásoby. Tento pokus byl ovšem zhatěn Běloruskou železnicí, která spoje na Ukrajinu přerušila.

Ukrajincům hraje do karet i rasputica. To je masa lepivého bahna, která se nyní po oteplení vyskytuje na polích a nutí těžká vozidla na silnice.

Na silnicích jsou ruské tanky a další vozidla lehkým terčem pro protitankové střely, které má ukrajinská armáda tisíce a další jim dodává západ.

Z celé Ukrajiny, ale především z oblasti Kyjeva jsou hlášeny už i ztráty území. Vesnice a města, které Ruská armáda již obsadila, byla nucena opustit. V několika oblastech hrozí obklíčení ruských jednotek.

K těmto úspěchům napomáhají i levné a všeobecně dostupné drony. Malé jednotky používají tuto techniku velice účinně. Nejprve pomocí dronů prozkoumají terén a najdou tak i schované jednotky ruské armády. Takto získané informace Ukrajinci analyzují a pak cíleně útočí, i v noci.

Pro Ruskou armádu je to masakr. Na Ukrajině je zastoupena ca. 250 tisíci vojáky a proti ní stojí přes milion vojáků Ukrajinské armády, vyzbrojenou tou nejmodernější obranou technikou dodávanou západem.

Ukrajinská armáda nikam nespěchá a tak postupně ničí ruskou armádu, jako by ze salámu ukrajovala jedno deka za druhým, než nakonec z něj nezbyde nic.

Jak válka na Ukrajině skončí je očividné. K tomuto závěru dochází v dnešním článku s názvem „Ukrajinci spějí k vítězství“ i vojenský publicista Jiří Vojáček v MF Dnes. Otázkou už jen zbývá, jak dlouho bude trvat a kolik lidí ještě zemře.

Putin sice nadále bombarduje bezbranné porodnice, nemocnice, školy a školky, nákupní střediska, obydlené oblastí a vraždí civilní obyvatele o stošet, střílí do demonstrantů (na ty si zbabělec troufá), ale k demoralizaci Ukrajinců to celé nevede, ba naopak. Pořád víc lidí se hlásí dobrovolně do armády a pořád víc obyvatel armádě pomáhá, například kopat příkopy, stavět barikády, atd.

To je ale prozatím jen ta vojenská část destrukce Putinovismu.

Boj proti Putinovismu se začíná projevovat už i v Rusku a to v mnohem širším rozsahu, než se dnes může zdát.

Putin se týdny schovává, není v Kremlu, po jeho ministrovy obrany se před téměř dvěma týdny slehla zem a to ve válce, Putinův poradce Anatolij Čubajs rezignoval kvůli odmítání invaze na Ukrajinu a opustil Rusko, Putin propouští své generály, zavírá vedoucí pracovníky FSB a sám nyní čelí reálnému riziku vzpoury nebo převratu ze strany příslušníků tajných služeb (4).

Jeho hlásná trouba, tedy první kanál státní televize narušuje vysílání tím, že propaguje v hlavním zpravodajství konec války na Ukrajině, přerušuje jeho propagandistické projevy, atd. Další periodika Kremlu zveřejnují skutečné ztráty, ač k tomu nebyl dán souhlas.

V samotném Rusku vypukává chaos, nejen, že už je hlášen „Sachara nět“, v supermarketech vznikají boje o cukr, ve všech velkých supermarketech jsou prázdné regály a výrobci zastavují výrobu kvůli nedostatku součástek či dalších zdrojů. Statisíce Rusů opouštějí svou zem, nebo demonstrují v ulicích a to je jen začátek.

To jsou ale jen krátkodobé jevy. Podstatně zásadnější bude propad státního rozpočtu v gigantických rozměrech v příštích letech.

Evropská Unie se rozhodla odříznout od dodávek ruského plyny, ropy a uhlí. Ne hned, to ani není možné, ale co nejrychleji. Problémem pro Rusko je, že příjem do státního rozpočtu těchto komodit je pro Rusko zcela zásadní. V některých letech činní až 51% celého státního rozpočtu (35-50%). Odpadnou-li tyto příjmy výrazně nebo dokonce zcela, Putin už nebude s to Rusko jako stát udržet. Alternatívní odběratele tu nejsou. Sice by mohl postavit nový plynovod do dalších zemí, jako třeba Indie, Čína, atd., ale chudé obyvatelé nejsou s to platit tak vysoké ceny jako obyvatele EU.

I významy členové rady bezpečnosti OSN začínají diskutovat o změně statusu Ruska coby stálého člena tohoto grémia  s právem veta. Ruská federace je stálým členem pouze jako nástupce Sovětského svazu. Ten ovšem zanikl a tak je tu právní podklad pro změnu. Rusko neustále blokuje nutné rezoluce, jako tomu bylo v roce 1999 ohledně Kosova, jako tomu bylo v případě Iráku, v případě Sýrie, atd.

Rusko, které takto masívně porušuje Chartu OSN, nemá v radě bezpečnosti OSN co pohledávat.

Jak ukazují historická fakta, Rusko je pro civilizovaný svět dlouhodobě a opakovaně reálnou hrozbou a v novém tisíciletí to už nelze tolerovat. Svět se chce rozvíjet v míru a nechce svůj rozvoj brzdit jakoukoli další hrozbou ze strany Ruska.

Cílem tedy musí být ukončit jeho státní činnost a dnešní území Ruska totálně demilitarizovat. Snad se v budoucnu na tomto velkém území vytvoří územní celky, které budou respektovat svět a stanou se jeho plnohodnotnou součástí.

1 https://www.youtube.com/watch?v=Xj9qTbenoWQ

https://www.idnes.cz/technet/internet/rozstrel-kybervalka-dezinformace-frantisek-vrabel-semantic-visions.A220323_155010_sw_internet_vse

3 https://web.archive.org/web/20220321131726/https://www.kp.ru/online/news/4672522/

4 https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-rusko-valka-invaze-vladimir-putin-prezident-fsb-tajne-sluzby.A220324_085825_zahranicni_dtt

Autor: Philipp Janýr | čtvrtek 24.3.2022 14:35 | karma článku: 16,45 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Philipp Janýr

Mosad: Ruské a Ukrajinské ztráty

Institut pro výzvědné a zvláštní operace (Mosad) Jak se blíží druhý rok rusko-ukrajinské války, válečné ztráty, ke které se údajně hlásí izraelská rozvědka, odhalují strašlivé rozměry války. Údaje z terénu ze 12. října 2023, založen

12.9.2023 v 15:43 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Philipp Janýr

Do posledního Rusa – osvobodit Rusy

Po ukončení vlády Mongolů a Tatarů se Rusko od 16. století za Ivana Hrozného a dalších carů postupně pomocí krutých dobyvatelských válek a následného brutálního potlačovaný místních kmenů rozšířilo do velikosti největšího státu

28.2.2023 v 9:00 | Karma: 16,05 | Přečteno: 532x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Proč je Kajínek vrahem? A bude dál vraždit? Podle znalců bude!

Chtěl jsem prokázat, že vše bylo jinak. Nevěřil jsem České justici a už vůbec ne té z 90tých let. Měl jsem své vlastní, ne příliš pozitivní zkušenosti.

15.5.2017 v 12:00 | Karma: 22,33 | Přečteno: 2361x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Soudkyně věděla, že Janota nevraždil. Sama se v rozsudku doznala

Soudkyně JUDr. Šperlichová? je velmi zkušenou soudkyní, trestní právo zná jako své boty a rozsudky seká jako Baťa cvičky. Musí vědět, že v případě pochybností se rozhoduje ve prospěch obžalovaného. Napsal jsem jí tento dopis:

27.2.2017 v 14:02 | Karma: 42,19 | Přečteno: 4301x | Diskuse| Politika

Philipp Janýr

Janota nesměl zemřít pro nic za nic. Spojme se.

Odkaz ing. Jaroslava Janoty je mnohem složitější než se může na první pohled zdát. Na jeho odchod ze života reagovalo poměrně hodně lidí zděšením. To však nemůže být vše.

24.2.2017 v 11:53 | Karma: 39,41 | Přečteno: 3193x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1955x
Žijí ve Vídni a v Praze. Studoval jsem informační technologie ve Vídni a zabývám se občanskou společností. Politicky se angažují v různých iniciativách.

Seznam rubrik